De begeleider

De begeleider

DE BEGELEIDER 

 

De in Djakarta geboren, in Amsterdam opgegroeide en in Oosterhout wonende pianodocent, is onlosmakelijk verbonden met Chordanova. Begin 1989 zocht hij naar een kwalitatieve opvulling van de lacune tussen jeugdkoren en de diverse ouderenkoren.  Naast dirigent van het koor is hij dan ook de enige aanleiding dat Chordanova bestaat.

Voordat Leon in 1979 aan het Rotterdams Conservatorium afstudeerde had hij nog even de gedachte voetballer of psychiater te worden. De muziek echter voerde uiteindelijk de boventoon. Naast het pianoles geven interesseert hij zich in grote mate voor het dirigeren. Na slechts een zestal lessen koordirectie van Ben van Wanrooij nam hij de begeleiding en/of muzikale leiding op zich van diverse koren in Oosterhout waarvan de eerste 16 jaar van Chordanova. Leon beschouwde “zijn” koor als een piano met de stemmen als snaren die je laat klinken zoals je dat graag zou willen. Na de muzikale leiding van het koor in mei 2006 over te hebben gedragen aan een nieuwe dirigent wil Leon graag nauwe contacten houden met het koor en dat is gelukt door als vaste begeleider het koor te steunen tijdens diverse repetities en uitvoeringen.

 

 

 

Joep Moonen

 

Voordat Leon de muzikale leiding afstond aan Ronald Threels en aangaf dat hij graag aan het koor verbonden wilde blijven was Joep Moonen jarenlang de vaste begeleider van Chordanova. Daarnaast heeft deze pianist zeker nog meer pijlen op zijn boog. Hij woont tegenwoordig in Oosterhout en is in Utrecht geboren en getogen.  Had zijn onderwijsopleiding aan de kweekschool in Zeist en speelde toen reeds cabaret in de Utrechtse werfkelders. Vanaf z’n negende jaar begeleidde hij zijn vader, toen een bekwaam tenor, in operette-aria’s en het klassieke liedrepertoire.

Joep studeerde piano bij Job Wilderbeek en Theo Bies. In 1981 rondde hij deze studie af met het behalen van het staatsexamen piano. Later studeerde hij nog aan het Brabants Conservatorium, Joep is een veel gevraagd begeleider voor koren en solisten en maakte een groot aantal buitenlandse concertreizen.

Als muzikaal begeleider is hij ook verbonden geweest aan de Fontys dansacademie te Tilburg. Tevens is hij sinds een aantal jaren vaste begeleider van het Westlands Mannenkoor en al wat langer begeleider van het Westlands Dameskoor. Wij zullen graag op incidentele wijze gebruik willen blijven maken van deze geweldenaar.